Modellflygplan för nybörjare

Att bygga modellflygplan är en hobby som kan anammas av vem som helst. Det är ett brett intresse som inkluderar allt från byggande av motorer och elektronik till själva flygningen av planen. Det går att hålla intresset simpelt och det går att engagera sig in på detaljnivå och montera varenda liten skruv själv. Det är helt upp till dig hur du vill bygga upp ditt intresse och vad du vill fokusera på. Men i och med hobbyns mångfald kan det vara svårt att orientera sig bland alla möjligheter.

modellflygplan för nybörjare

Olika sorters modellflygplan

Det finns en hel del olika sorters modellflygplan. Det finns segelflygplan både utan och med motor, elektroniska flygplan, konstflygplan och skalaflyg. De tre huvudgrenarna brukar vara friflyg, linflyg och radioflyg. Alltså en där du saknar styrmekanism, en som du styr med linor och sedan en som du radiostyr. Det sistnämnda är det mest populära. Modellflygplan kan vara allt från replika till egen uppfinning. Nybörjaren bör börja med någonting stillsamt och lugnt, som till exempel en seglare. Att planet ska fungera bra är i början viktigare än utseendet.

Billiga nybörjarplan

Ett billigt och enkelt plan är X-Twin, ett litet flygplan som går att köpa för endast 300 kronor. Det är helt komplett och enkelt. Den har höger- och vänsterstyrning, gas och två kanaler. Det är motorerna som styr svängarna och när du svänger till exempel åt vänster minskar den vänstra motorns kraft och därav svänger planet ditåt. Mycket gas gör att planet stiger, lite gör att det sjunker. Planet är perfekt för de lite yngre piloterna som vill testa på själva flygandet, då planet redan är färdigbyggt. Det är dock inte ett optimalt plan för att lära sig flyga andra plan med. För den som vill lära sig helt själv och kunna använda den kunskapen till andra plan senare passar GWS Slow Stick bättre. Den flyger långsamt, vilket är bra i början då du både kraschar som mest och har sämre reaktionsförmåga. Dock är den extremt vindkänslig och därför är dess användning begränsad till årets få vindstilla dagar. Annars kan högvindade plan som Park Fyer och Kyosho Spree vara ett alternativ.

Sök upp närmaste klubb!

För att få tips och råd i början av ditt byggande kan det vara en idé att söka upp din närmaste modellplansklubb. Att ta sig dit en helg eller kväll kan vara guld värt, både för själva byggandet och hobbyns skull. Där kan du med stor sannolikhet också anmäla dig till en bygg- eller flygkurs i fall du är intresserad.

Skulle du vilja läsa vidare om ämnet finns det en hel del böcker du antingen kan hitta på ditt närmsta bibliotek eller i din bokhandel. Håkan Davidssons Pilotskola för radioflygare och Bygghandbok för radioflygare och Bosse Gårdstads Flyg radiostyrt är bra böcker för nybörjaren.