Klubbar för modellflyplan

Intresset för modellflygplan är brett och klubbar där likasinnade kan samlas, umgås och dela med sig av kunskap finns i princip över hela Sverige. I och med att det både är ett intresse som är mentalt och tekniskt gynnas det av ett socialt umgänge där flygare byter tips och historier. Från sydligaste Malmö till nordligaste Kiruna finns det klubbar. Det finns i större städer som Göteborg och i mindre områden som Eslöv. Här tar vi upp några specifika klubbar som exempel, men det finns många, många fler.

Umeå

Västerbotten Umeå flygklubb har en lång och gedigen historia. Den bildades 1940 och hade under sina första tio år sin verksamhet på flygfälten i Vännäs och Olofsfors, och under vintertid på Umeälven. Idag har klubben cirka 70 medlemmar.

Boden/Luleå

Ännu längre norrut finns det bland annat Luleå-Boden flygklubb. Den bildades som en ideell förening år 1960 och har idag drygt 80 medlemmar. Det är på Kallax flygplats de har sina lokaler.

Västkusten

1973 bildades Gråbo modellflygklubb av ett tjugotal modellflygare. Klubben är ansluten till Sveriges Modellflygförbund (SMFF). De har sitt eget flygutrymme, ”Backlanda”, en åkermark på 10.000 kvadratmeter! Alla sorters modellflyg har inkluderats i klubben, linflyg, friflyg och den mest populära, radiostyrt flyg (s.k RC-flyg). Klubben bedriver både nöjesflyg och mer seriös verksamhet som tävlingar. Varje år har klubben även en marknad där du som intressent kan byta eller köpa nya eller gamla modellflygplan och accessoarer. Gråbo modellflygklubb är en drömplats för de entusiaster som vill ha kontakt med likasinnade.

En annan klubb vid västkusten är Kungsbacka modellflygklubb. Den har funnits sedan 1970 och har idag över hundra medlemmar i alla olika åldrar. Deras fokus är att träffas och flyga för att ha kul.

Stockholmsområdet

I Stockholm är utbudet stort, med fler än 20 stycken klubbar är det bara att välja och vraka. Ett exempel är bland annat Stockholms radioflygklubb (STFK). De håller till på Barkaby Flygfält och bildades för snart 50 år sedan.

En mötesplats över de geografiska gränserna

Det fina med internet är att det finns möjlighet till en virtuell mötesplats som sträcker sig över geografiska begränsningar. Den i särklass största mötesplatsen för Sveriges modellflygintresserade är svensktmodellflyg.se. De har över 5400 registrerade medlemmar och över 60.000 besökare varje månad. Det är en sajt med allt från tips för nybörjaren till detaljerade ritningar, artiklar och diskussionsforum. Utöver det har de även en gratis flygsimulator. De har möjligheten för dig som vill att blogga om ditt intresse, och anordnar kontinuerligt medlemstävlingar där du kan vinna värdecheckar och dylikt.