Bygga ett eget modellflyplan

Att bygga sitt eget modellflygplan är den absolut roligaste och mest utmanande delen av modellflygplansintresset. Vilken sorts plan du ska bygga beror helt på hur du tänkt använda det. Ska du flyga ute på en klubb eller hemma vid huset? Det avgör vilket plan du bör skaffa. Ska du satsa på att flyga själv hemma är det ett lättfluget plan du bör fokusera på, då du i det läget saknar hjälp från mer erfarna flygare. Är det på klubben du tänkt hålla dig så kan du köra på någonting mer avancerat, då de brukar ha flyglektioner tillgängliga för sina nya medlemmar. Dessutom är det viktigt att tänka på att ett större plan till exempel kräver en ordentlig start- och landningsbana samt ett ordentligt färdmedel för att kunna frakta planet. Ett mindre plan är smidigare om du bara vill gå till närmaste äng.

Själva byggandet

Bygga modellflyplanUte på marknaden är utbudet av byggsatser enormt, så för dig som modellplansbyggare är det bara att välja och vraka. Du väljer utifrån din skicklighetsnivå. Det finns modeller som i princip är färdigbyggda där du bara behöver montera fast motorn och radion och det passar den som är mest intresserad av själva flygandet. Men den byggintresserade brukar främst bygga utifrån en egen byggsats eller följa en ritning. Via det alternativet finns det även en hel del olika svårighetsgrader.

Vid själva byggandet bör du tänka på att du främst arbetar med färg och lim och därför arbeta på en plats som tål att det blir stökigt. Klubbarna brukar erbjuda speciella bygglokaler, men har du inte tillgång till någon klubb kan det vara en idé att fundera på vilket rum där hemma som är mest tåligt, då det kan spillas en del färg och lim.

Det optimala nybörjarplanen är en enkel trainer. Det är ett plan med en stor v-form på vingen och som är högvingad. Det är då stabiliteten och tåligheten som är i fokus. V-formen gör att planet alltid försöker räta upp sig, de flyger i princip av sig själva. De styrs av tre kanaler, trottel, höjdroder och sidroder. Även fast ett nybörjarplan är enkelt brukar det gå att göra vissa konstflygningar med dem, till exempel looping.

Olika modellflygkategorier och dess beståndsdelar

Den äldsta och mest simpla formen av modellflyg är friflyg. Det är ett plan som du inte styr, utan med hjälp av en förbränningsmotor, gummimotor fått upp den eller dragit upp den likt en drake, flyger den bara. I denna form gäller det att bygga och ställa in planet på så vis att den kommer flyga som du vill när den väl är i luften. Dessa köper du oftast som kompletta modeller som du sedan trimmar eller i färdiga delar i kompositmaterial. Linflyg är en sorts flyg som flygs i en cirkel och sedan styrs av dess pilot i centrum. Piloten håller i ett handtag som i sin tur är kopplat till två stållinor. Den mest populära genren av modellflygplan är radiostyrda plan. De finns i ett brett spektra, där du kan köpa allt från en färdig modell till att bygga den själv från scratch. Vilken sorts motor du bör ha beror också på storleken på planet du bygger. Det är vanligast att ha elmotor på mindre plan och förbränningsmotorer på de större modellerna.